Börja investera

23 okt, 2019 Sparande 2 N

Vart början vi?

Har du missat dem två tidigare inläggen i den här serien om hur du tar kontroll över din ekonomi och hur du bygger en buffert rekommenderar jag att du läser dem.

Har du redan läst dem betyder det att du förhoppningsvis har en stabil buffert och pengar över på kontot varje månad som vi nu ska investera, bra jobbat 🙂

När jag pratar om att investera pengarna i det här inlägget så är det på börsen jag menar. 

Vad är börsen?

Börsen är en marknadsplats för handel av aktier, även kallat värdepapper. 
En aktie är en del av ett företag. När vi köper och säljer aktier köper och säljer vi alltså delar av ett företag.

Varför köper och säljer vi företag?

Det enkla svaret är att vi vill få våra pengar att växa. Istället för att sätta in pengarna på ett sparkonto med 0 % ränta så vill vi att dem ska öka i värde. Sen är det väldigt kul också!

Hur växer våra pengarna genom att vi köper och säljer aktier?

Det finns i huvudsak två sätt att tjäna pengar på sina aktier, antingen säljer du dem till ett högre pris än vad du köpte dem för, eller tar du del av deras vinst i form av utdelning. Hur fungerar det här då tänker kanske du?

Jo efter varje år gör bolaget en årsredovisning där dem går igenom årets resultat. Går bolaget med vinst finns det alltså pengar kvar som dem kan använda. Beroende på i vilken fas bolaget är i så kan dem använda pengarna till olika saker. Är bolaget ungt och vill växa brukar dem använda pengarna till investeringar, detta kallas för tillväxtbolag. Är bolaget stort, tryggt och redan har bra lönsamhet kan en del av vinsten istället återbetalas till sina ägare i form av aktieutdelning.

Sälja till ett högre pris.

Vi köper tre aktier i ett bolag där varje aktie kostar 100 kr. Vi har nu gjort en initial investering på 300 kr. Två månader senare står bolagets aktie i 110 kr och vi säljer då våra tre aktier. Om vi inte räknar med avgifter som tillkommer har vi gjort en vinst på 10 kr per aktie. Har vi tre aktier är det alltså en vinst på 10 * 3 = 30 kr.

Vi kan på det här sättet alltså tjäna pengar på att investera i bolag vi tror kommer öka i värde i framtiden. Ökar bolaget i värde kan vi sälja våra aktier med vinst. Vi kan dock bara sälja våra aktier till det pris någon annan är villig att köpa dem för. Det betyder att köparen och säljaren behöver vara överens om ett pris för att en affär ska bli av. Om köparen är villig att betala ett högre pris än vad aktien står i ökar priset på aktien och om köparen vill betala ett lägre pris så sjunker det. Detta sker automatiskt hos aktiemäklaren.

Tjäna pengar på utdelningar.

När bolag går med vinst kan dem välja att dela ut delar av vinsten till sina aktieägare. Hur stor del av vinsten som delas ut är olika för alla företag och det bestäms på bolagsstämman varje år. Utdelningen per aktie i % är vad som kallas för direktavkastning. Ett bolag vars aktie kostar 100 kr och har en direktavkastning på 5 % delar alltså ut 5 kr per aktie (100 * 0,05 = 5). Vi kan se utdelningen som en premie för att vi tar risken att ha våra pengar i bolaget.

Här behöver vi alltså aldrig sälja våra aktier för att tjäna pengar utan de delas ut under året. Äger vi 10 aktier i ett bolag som delar ut 5 kr per aktie får vi alltså en utdelning på 5 * 10 = 50 kr. Jag är själv en utdelningsinvesterare och älskar klirret från Avanza när ett bolag jag äger delar ut.

Börja handla

För att kunna handla aktier behöver vi ett konto hos en aktiemäklare. Min rekommendation är att skapa ett konto hos antingen Nordnet eller Avanza, det kostar ingenting att komma igång. På Avanza är courtaget även gratis fram tills man har 50.000 kr på kontot. Courtage är en transaktionsavgift som mäklarna tar för att göra transaktionen.

Nu är det dags att välja kontotyp, det finns primärt tre olika konton.

Aktie & fondkonto

På ett aktie & fondkonto skattar du 30 % av all vinst du gör när du säljer eller får en utdelning. Detta behöver du själv ta upp i deklarationen. Du har rösträtt på dem aktier du äger i ett aktie & fondkonto.

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto eller ISK som det kallas i folkmun kom år 2012 och är ett schablonbeskattat konto. Det betyder att du skattar inte på vinsten utan skatten beräknas istället procentuellt på kontots värde utifrån insättningar och statslåneräntan. Fördelen här är att du behöver inte deklarera dina köp utan allt sker automatiskt. Även här har du rösträtt på dem aktier du äger på kontot.

Kapitalförsäkring (KF)

En kapitalförsäkring fungerar skattemässigt liknande investeringssparkontot. Deklarationen sker automatiskt även på det här kontot. Att tänka på här är att det är inte du som äger aktierna utan försäkringsbolaget (banken). Det gör att du har inte rösträtt på dina aktier i en kapitalförsäkring. Om du har utländska bolag som ger utdelning får du betala en källskatt på 15 %, en bra grej med kapitalförsäkringen är att eftersom det är försäkringsbolaget som äger aktierna sköter dem allt administrativt så du får tillbaka källskatten, det kan dock ta upp till 2 år innan pengarna är på kontot.

Summa sumarum, vill du ha möjlighet att rösta på bolagsstämmor stoppa då dina aktier i ett ISK, har du utländska bolag som delar ut pengar, stoppa dem då i en KF. Jag personligen har alla mina svenska innehav i ett investeringssparkonto och alla mina utländska innehav i en KF.

När vi valt kontotyp så är vi redo att sätta igång.

Rädslor

Många upplever en rädsla med att komma igång, hur funkar det med deklarationen, tänk om jag förlorar pengar osv. Att handla med aktier kommer absolut med en risk, men stoppar vi in pengarna på ett sparkonto med 0 % ränta så kommer vi garanterat förlora pengar pga inflation.

Öppna ett konto och kom igång, innan du uppnått 50.000 kr på Avanza så kostar det ingenting. Testa dig fram sakta men säkert tills du hittat en strategi som fungerar för just dig.

Det var inte alls så svårt att komma igång som jag i början trodde det var.

// N

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bolag

Castellum utdelning 2020

Portföljer

Året 2019 i absoluta tal

Bolag

AT&T höjer utdelningen

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer

Lämna en kommentar!

Låt oss veta vad du tänker!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sandra
Tack för bra tips! Jag ska börja investera i aktier vid årsskiftet, har sparat ihop nästan 100.000 som ska placeras i aktier och kanske fonder.
    Utdelningsportföljen
    Hej Sandra! Riktigt bra jobbat och vad kul att pengarna ska placeras nu :) Fonder kan vara ett bra alternativ för att få riskspridning i portföljen. Lycka till! // N