Bygg en buffert!

14 okt, 2019 Sparande 0 N

Sov gott om natten med en buffert!

Missade du första delen om hur du tar kontroll över din ekonomi kan du gå tillbaka och läsa den, annars fortsätter vi här.

Ska vi börja investera våra pengar nu??? 
Sakta i backarna, först måste vi bygga upp en buffert med dem överflödiga pengarna vi lyckats skrapa ihop om något oförutsägbart skulle hända.

Vad är en buffert?

Jo bufferten är en klump pengar som bara ligger och vilar sig i form tills dem verkligen behövs. En typ av trygghet ifall någonting oförutsägbart skulle hända. Jag läste statistik någonstans på att närmare 20% av sveriges befolkning skulle ha svårt att betala en oförutsedd utgift på 10.000kr.

Så innan vi kastar in våra pengar på börsen behöver vi bygga upp en buffert som vi kan ta av, för pengarna på börsen är där för att stanna så dem rör vi inte.

Hur mycket?

Beroende på livssituation behövs olika mycket pengar i bufferten. Bor man exempelvis i hus med familj kan det vara skönt med en större buffert än om man tex bor själv i hyreshus utan bil eller lån. Många säger att 2-3 månadslöner är lagom i bufferten, vissa säger en årslön. Det finns ingen summa som är rätt eller fel här men så länge du känner att ekonomin inte kommer raseras helt om exempelvis tvättmaskinen och diskmaskinen går sönder på samma dag så är du på rätt väg.

Sätt upp en slutsumma som passar för just dig och börja spara, ofta går det snabbare än vad man tror att uppnå målet!

Ska min buffert bestå av kontanter i madrassen?

Svaret på den frågan är nej, eftersom kontanter minskar i värde med inflationen så är det alltså ingen bra idé att ta ut dem och lägga i madrassen.

Vi vill heller inte investera dem här pengarna på börsen för då finns det en risk att dem sjunkit i värde när vi väl behöver dem. Pengarna på börsen bör vara långsiktiga (minst 3-5år tycker jag) just för att vi vet inte hur börsen kommer gå dem närmsta åren. Dock vet vi att den alltid har stigit historiskt över längre tid.

Med buffertpengarna vill vi ta så lite risk som möjligt, vi får helt enkelt sätta dem exempelvis ett sparkonto med låg eller ingen ränta alls. 

Avanza erbjuder sparkonton utan bindningstid med 0.65% ränta just nu, du kan läsa mer om det här.

Nästa steg

När du uppnått målet i ditt buffertsparande är det dags att få pengarna att växa. 
Nästa steg är att börja investera.

// N

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bolag

Castellum utdelning 2020

Portföljer

Året 2019 i absoluta tal

Bolag

AT&T höjer utdelningen

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer

Lämna en kommentar!

Låt oss veta vad du tänker!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *