En ny utdelningsaktie välkomnas in i portföljen

15 feb, 2020 Bolag 0 A

Skogsindustri, förnybar träbiomassa och biobränsle

Efter en bra stund på bevakningslistan var det nu dags att plocka in ett nytt bolag i portföljen. Jag är inte säker på att timingen är perfekt men då andra sidan är jag väldigt långsiktig i de flesta av mina äganden och valde därför att slå till.

Jag började självfallet med en liten post, en post som övertid är tänkt att växa sig bra mycket större. Tanken var att slå till tidigare men på grund utav pågående strejk bland pappersarbetarna valde jag då att avvakta en stund till. 

Vilket bolag prata jag då om? Svaret är det finska bolaget UPM-Kymmene, verksamma inom skogsindustrin. UPM-Kymmene arbetar idag bland annat med utveckling av förnybar träbiomassa och biobränsle. Bolaget har verksamhet i flertalet länder över hela världen, med störst närvaro runtom den europeiska marknaden. 

Verksamheten är bred och inkluderar exempelvis biokemikalier, tryckmaterial, papper, samt timmer.

 

Utdelningen och mina tankar om bolaget

Förnybar träbiomassa och biobränsle låter i mina öron relativt Greta-vänligt. Bolaget vill vara i absolut framkant gällande förnybart bränsle och har under kommande år högt flygande planer.

Bolaget bör inom vissa områden vara en direkt konkurrent till Stora Enso som jag tidigare ägt men inte riktigt haft den stabilitet jag önskat. Jag har saknat ett skogsindustribolag med god direktavkastning i portföljen och därför känns det lite extra bra att pricka av en bransch till att fördela risken på.

Utdelningen har de senaste åren varit relativt hög med en rejäl utdelningstillväxt. I skrivande stund ligger direktavkastningen på 4,33% och en utdelning på 1,30 euro. Många förväntade sig vid rapporten en höjning av utdelningen men som dock uteblev.

Bolaget står som så många andra inte helt utan utmaningar och jag tror även att kursen framöver kan komma att utmanas och kommer då att fortsätta köpa fler aktier.

 

// A

Portföljer

Uppdatering portfölj 1/3 – 20

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Portföljer

Uppdatering portfölj 23/2 – 20

Portföljer

Uppdatering portfölj 16/2 – 20

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer

Lämna en kommentar!

Låt oss veta vad du tänker!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *