Playing with FIRE

27 nov, 2019 Nyheter 0 N

Igår kollade jag och sambon på filmen "Playing with FIRE" som det pratats mycket om på twitter. Filmen handlade om en familj på tre personer som levde ett vanligt medel / övremedelklass-liv men ville ändra sitt levnadssätt för att kunna exekvera FIRE (Financial Independence Retire Early).

Från att ha fint hus i bra område, två lyxiga bilar och köpa saker för att "vi har råd med det", som dem själva uttryckte sig, till att flytta till annan billigare ort och boende, köpa en billigare bil samt strama in på konsumtionen gick dem från en sparkvot på 8 % till 54 %. 

Pengar till tid

När jag räknar på uppskattad framtida avkastning räknar jag ofta på hur mycket pengar jag kommer ha om si eller så många år om jag sätter av si eller så mycket pengar till en viss procents värdeutveckling.

Någonting dem pratar om i filmen som jag inte tänkt så mycket på innan är hur mycket tid av arbetslivet någonting kostar.

Säg att du tjänar 100 kr / tim och jobbar 40 tim i veckan. 40 * 100 = 4.000 kr. Konsumerar du någonting för 4.000 kr kostar det alltså 1 vecka av slit på jobbet. Åker du på en spontanresa för 20.000 kr är det 5 veckor av ditt arbetsliv. Jag säger inte att du ska sluta konsumera eller resa, men jag tyckte det var ett spännande perspektiv.

Familjen i filmen körde som sagt 2 stycken bilar av dyrare modell, genom att endast göra sig av med en av bilarna skulle de dra av ca 5 år av sitt arbetsliv.

På rätt väg

En annan reflektion var att mycket av det familjen går igenom när dem försöker ställa om sitt liv är precis dem sakerna jag själv gjort senaste året. Genom medvetenhet har konsumtionen minskat och sparandet ökat utan att livskvaliteten blivit sämre. Aktieportföljen stiger sakta men säkert genom månatliga insättningar och nu är det tålamod samt repetition som kommer styra skutan dem kommande åren.

Har ni sett filmen och isåfall vad tyckte ni?

// N

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bolag

Castellum utdelning 2020

Portföljer

Året 2019 i absoluta tal

Bolag

AT&T höjer utdelningen

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer

Lämna en kommentar!

Låt oss veta vad du tänker!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *