Ta kontroll över din ekonomi!

14 okt, 2019 Sparande 1 N

Hur rör sig pengarna?

Att ta kontroll över sin ekonomi och faktiskt veta hur pengarna rör sig på kontot var för mig startskottet till att börja bygga min pengamaskin. Oavsett om ekonomin är bra eller dålig så behöver vi ta reda på hur mycket pengar vi har att arbeta med varje månad.

Att du hittat hit och fortfarande läser betyder att du kommit en bra bit på vägen redan. Det finns säkert en miljon sätt att börja på men jag tänker gå igenom det som verkligen funkade för mig.

Inkomster vs utgifter

Jag fick in en lön varje månad och hade några fasta utgifter. Vissa månader var det pengar kvar när nästa lön kom medans andra månader fick jag nalla från sparkontot för att få allt att gå ihop. Jag hade egentligen ingen aning om vart pengarna tog vägen vilket gjorde sparandet okontrollerat och sporadiskt.

Det jag tillslut gjorde för att få kontroll var att skriva ner alla fasta in och utgifter på en månad i ett google spreadsheet.
Lön = fast inkomst.
Hyra, bredband, Spotify etc = fasta utgifter.

Inkomsterna - utgifterna = dem pengar vi har att röra oss med varje månad.

På det här sättet fick jag en bra överblick av hur mitt faktiska kassaflöde såg ut. Här bör det alltså finnas pengar kvar annars får man se över sina utgifter, finns det något som man kan klara sig utan och kanske helt kan ta bort?

I mitt fall delar jag upp överskottet i två kategorier, sparande och nöjen. 

Ladda ner mallen här och testa själv.

Lek med siffrorna

Lägg till och ta bort utgifter för att se hur resultatet ändras och det blir mer pengar över. Just det här sättet var en stor del till att jag slutade snusa då det alltid stod en utgift på 400kr i månaden för snus. 400 * 12 = 4800kr per år * 20 = 96000kr. På 20år har jag alltså snusat för i snitt 96000kr vilket för mig var en stor motivation för att sluta.

Nästa steg

Nu har vi fått en överblick vart våra pengar faktiskt tar vägen varje månad och förhoppningsvis finns det ett överskott som vi nu kan arbeta med. 

Nästa steg är att bygga upp en buffert om något oförutsett skulle hända.

// N

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bolag

Castellum utdelning 2020

Portföljer

Året 2019 i absoluta tal

Bolag

AT&T höjer utdelningen

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer

Lämna en kommentar!

Låt oss veta vad du tänker!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Micke
Super bra blogg! Jag har själv haft problem med min ekonomi och letar olika bloggar att följa som inspiration. Ska testa aktier när jag får bättre koll på allt med pengar. // Micke