Vad är utdelningsaktier?

En växande trend och ett av det vanligare sätten att göra pengar på aktier är genom att äga så kallade utdelningsaktier. Bolagen gör förhoppningsvis vinst och dessa pengar behöver inte återinvesteras i dess verksamhet och man kan istället dela ut pengarna till oss aktieägare.

Det här betyder då oftast att det är de större och mer utvecklade bolagen som delar ut pengar. Ofta har dessa bolag gjort en vinst under flera år och är "färdigutvecklade" och kräver därmed inte lika mycket investerat kapital.

Anledningen till att dessa är så populära är förmodligen just att man får en slant någon gång per år utan att behöva sälja av aktien. Om man då dessutom återinvesterar dessa pengar, dvs köper nya aktier för utdelningen innebär det ofta att utdelningen nästa år blir ännu högre, och så fortsätter det.

Är du helt ny på aktier? Då tycker vi att du börjar läsa här.

Vilka utdelningsaktier hör hemma i en utdelningsportfölj?

Här gör många fel i början, även så jag. När jag började med utdelningsinvestering tog jag fram en lista på de med absolut högst direktavkastning och köpte dessa (i princip). Riktigt så lätt är det dock inte, men nästan.

Precis som jag nämnde ovan är det dom mogna och väl utvecklade företagen som har råd att dela ut pengar i form av utdelning. Det finns väldigt många exempel där ute där bolagen delar ut mer än man faktiskt har råd med. Anledningarna till detta kan vara många, ofta har dock bolaget sålt något och väljer att delar ut dessa pengar till aktieägarna. Men kom då ihåg, vi vill ju ha utdelningen även nästa år.

Att titta på hög direktavkastning är alltså inte allt, leta efter bolag som har en hållbar utdelning över tid och inte bolag som har den absolut högsta direktavkastningen. Titta noga på företagets verksamhet så att bolaget kommer att fortsätta tjäna och dela ut pengar även i framtiden.

I USA finns det många fina utdelningsaktier, även kallade "dividend champions". Detta är bolag som höjt utdelningen varje år i minst 25 år i rad.

Läs mer om hur vi har byggt upp våra portföljer här.

Leva ut på aktieutdelningar

Drömmen för många utdelningsinvesterare är att någon gång kunna leva på pengarna som kommer från utdelningar, iallafall mer eller mindre. 

Det är därför otroligt viktigt att i uppbyggnaden av portföljen återinvestera alla pengar som delas ut. Om pengarna återinvesteras i samma bolag eller inte är helt upp till dig.

På en tidshorisont på 10år har Stockholmsbörsen gått upp ca 40 procent och med återinvesterad utdelning är uppgången hela 97 procent. Se därför till att under så lång tid som möjligt återinvestera utdelningarna.

Portföljer

Ett bolag ut samt ett in i portföljen

Bolag

Kindred utdelning 2020

Bolag

Castellum utdelning 2020

Portföljer

Året 2019 i absoluta tal

Bolag

AT&T höjer utdelningen

Bloggar vi gillar

Dividend bomber

Fröken Investera

Kronan till miljonen

The Dividend Story

Utdelningsseglaren

z2036

Stojko Invest

Snålgrisens ekonomiblogg

Aktiepappa

Krösus Sork

Petrusko

Miljonär innan 30

E-sport aktier

Investera mer